Επιλέγοντας τον τρόπο ζωής με ΧΑΠ
To «Ίδρυμα για τη ΧΑΠ» μοιράζεται κάποιες σκέψεις για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι εκβάσεις της ΧΑΠ μέσω των θετικών επιλογών των ασθενών.
Πολλά άτομα βιώνουν τα συμπτώματα της ΧΑΠ προτού μάθουν ότι πάσχουν από αυτήν (ή ακόμη και το τι είναι).
Πρόκειται ουσιαστικά για έναν γενικό όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα προοδευτικών πνευμονοπαθειών, καθώς η δύσπνοια και ο βήχας, που αποτελούν συχνά συμπτώματα, εκλαμβάνονται εσφαλμένα ως μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης.
Υπάρχει η άποψη ότι περισσότερα από 329 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως ζουν με συμπτώματα και εκλυτικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη ΧΑΠ.[1] Πολλά από αυτά τα άτομα ενδέχεται να έχουν συμπτώματα της ΧΑΠ, αλλά η διάγνωση δεν έχει γίνει ακόμα.
Μπορεί η διάγνωση της ΧΑΠ να είναι συγχυτική ή τρομακτική, αλλά μπορεί επίσης να δώσει ένα τέλος στην αβεβαιότητα και να αποτελέσει την αρχή για τη λήψη υποστήριξης που ενδέχεται να αλλάξει σημαντικά τη ζωή σας.
Όπως πολλές ασθένειες, η ΧΑΠ μπορεί να έχει τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές επιπτώσεις.
Οι σωματικοί περιορισμοί της δύσπνοιας μπορούν να επηρεάσουν τις δραστηριότητες που πιθανόν να λαμβάνατε ως δεδομένες στο παρελθόν.
Αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την ευεξία σας και την αίσθηση για τον εαυτό σας.
Ορισμένα άτομα με ΧΑΠ αναφέρουν ότι τους προκαλεί εκνευρισμό το ότι αισθάνονται περιορισμένοι, ενώ άλλα νιώθουν απελπισία, παραίτηση ή ακόμα και μοιρολατρία για την ασθένειά τους.
Έχουμε δει ότι τα άτομα που έχουν μάθει να ζουν καλά με την πάθησή τους είναι εκείνα που μπορούν να ξεπεράσουν αυτά τα συναισθήματα και να αναπτύξουν μια θετική νοοτροπία ως προς την κατάστασή τους.
Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος στη διαχείριση της συναισθηματικής μας κατάστασης, αλλά η συνειδητή λήψη θετικών αποφάσεων στον τρόπο που αποδέχεστε και αντιμετωπίζετε την κατάστασή σας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα.
Η κατανόηση της νόσου, των συμπτωμάτων σας και του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να τα επηρεάσετε είναι μέγιστης σημασίας.
Και η δημιουργία ενός πλάνου με την ομάδα των επαγγελματιών υγείας που σας περιθάλπουν μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη αυτού του πλάνου.
Έχουμε συνεργαστεί με πολλά άτομα με ΧΑΠ στην ανάπτυξη τέτοιων υποδειγματικών πλάνων, τα οποία μπορεί να σας φανούν χρήσιμα όταν συναντάτε την ομάδα επαγγελματιών υγείας που σας περιθάλπουν.
Όπως με οτιδήποτε στη ζωή, ένα σχέδιο αποσκοπεί στην ανάληψη ελέγχου και στην αίσθηση ότι μπορείτε να ελέγχετε τη θεραπεία σας.
Μέρος αυτού του πλάνου μπορεί να είναι η αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τη ΧΑΠ καθώς και το να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τη νόσο.
Το πλάνο δεν απαιτεί από εσάς να επινοείτε εξωπραγματικές φιλοδοξίες ή να εθελοτυφλείτε στις επιπτώσεις της ΧΑΠ.
Πρόκειται για τον καθορισμό ρεαλιστικών, καθημερινών στόχων - όπως ο Σον, ο ποδοσφαιριστής, ο οποίος είναι αποφασισμένος να παραμείνει δραστήριος.
Αφορά επίσης στη διατήρηση ανοικτών δίοδων επικοινωνίας, όχι μόνο με την ομάδα επαγγελματιών υγείας που σας περιθάλπουν, αλλά και με τους φίλους και την οικογένεια που σας περιστοιχίζουν.
Τα πιο κοντινά και αγαπημένα μας πρόσωπα μπορούν να μας παρέχουν σημαντική βοήθεια όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις.
Παράλληλα, η ομάδα επαγγελματιών υγείας που σας περιθάλπουν μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να ζείτε με τη ΧΑΠ.
Θυμηθείτε, εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε βοήθεια ή υποστήριξη, το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.
[1] Vos T. Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for301 acute and chronic diseases and injuries in 188 countries, 1990-2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013. The Lancet.
Μάθετε περισσότερα για τo «Ίδρυμα για τη ΧΑΠ» - www.COPDFoundation.org